Chiron21.be

weblog over gezondheid

Vijf farmaca in één pil voorkomt hartziektes en beroertes

4th May 2008

Een Britse krant meldt dat onderzoekers een nieuw combinatie geneesmiddel hebben ontwikkeld dat bij dagelijks gebruik hartaandoeningen en beroertes kan voorkomen.  Volgens dezelfde groep wetenschappers zou deze medicatie in Engeland op jaarbasis een 100.000 sterfgevallen kunnen voorkomen worden en dit bij patiënten die behoren bij een hogere leeftijdsgroep.

De cardioloog van de Britse overheid, professor Roger Boyle heeft reeds zijn toestemming gegeven aan deze nieuwe medicatie en het gebruik hiervan aanbevolen aan de Nationale Gezondheidsdienst. Professor Nicholas Wald, die directeur is van het Londense Wolfson Instituut voor Preventieve Gezondheidszorg zegt ” bijzonder blij te zijn dat we deze mijlpaal hebben bereikt.” De geschatte kostprijs per pil/dag zou 1,30 euro zijn zodat iedereen boven de 55 jaar er gebruik van kan maken.

Deze geneesmiddelen combinatie in één pil zou samengesteld zijn uit statines ( antislip vorming), drie verschillende bloeddrukverlagende geneesmiddelen en foliumzuur ( die mogeljke schade na infarct zou indijken).  Dit foliumzuur dat een aminozuur is speelt een  belangrijke rol bij hartaanvallen en beroertes. Verdere onderzoekingen moeten uitgevoerd worden of deze vijf geneesmiddelen in één pil de verwachte positieve resultaten inlossen. Men hoopt deze medicatie binnen de twee jaar op de markt te brengen. (Hugo J. Lücke)

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>