Chiron21.be

weblog over gezondheid

EU-onderscheiding voor aids-onderzoek gaat naar een Belg

6th May 2008

Professor Erik Declercq van de Katholieke Universiteit van Leuven heeft in Ljubljana, hoofdstad van Slovenië de jaarlijkse Europese onderscheiding van uitvinders mogen in ontvangst nemen. Deze “lifetime archievement award” werd toegekend voor zijn baanbrekend werk inzake van virale infecties. De 67-jarige hoogleraar heeft gedurende vier decennia baanbrekend werk verricht in de ontwikkeling van geneesmiddelen tegen virale infecties zoals HIV en hepatitis B.

De onderzoeker samen met zijn team waaronder professor Jan Balzarini ( Laboratorium voor Virologie en Chemotherapie) lagen mede aan de basis voor de ontwikkeling van een cocktail van geneesmiddelen die aanzien wordt als een referentie bij de behandeling van aids, dit volgens de Europese Commissie. Deze onderscheiding draagt de naam van René Descartes-prijs.

Hun bijdrage was de ontwikkeling en het op punt stellen van tenofovir, een antiviraal geneesmiddel voor aids behandeling. Dit geneesmiddel kreeg reeds groen licht van de Amerikaanse Food and Drug Administration en zal binnenkort ook in Europa verkrijgbaar zijn. Vanaf dat ogenblik zal tenofovir deel uitmaken van verschillende anti-aids cocktails. Tenofovir zou een bepaald enzym inhiberen zodoende dat replicatie onmogelijk wordt en stopt het verder ontwikkelen van het aids-virus. (Hugo J. Lücke)

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>