Chiron21.be

weblog over gezondheid

Nieuw vaccin tegen meningitis B op punt gesteld.

19th May 2008

Het nieuw vaccin dat in Engeland werd ontwikkeld wordt nu op baby’s getest. Volgens de Sunday Times zou dit vaccin een belangrijke rol spelen in de strijd tegen hersenvliesontsteking type B. Het is een veel voorkomende en dodelijke variant van meningitis. Deze aandoening van de meningen, die het geheel van onze hersenen omkapselen en onze hersenen beschermen, kan zich manifesteren in verschillende types.

De virale vorm is vrij onschuldig en maakt de patiënt slechts enkele dagen ziek. Tenopzichte van de bacteriële meningitis die wel minder frequent voorkomt van de virale vormen, maar is vele malen gevaarlijker. Het nieuwe vaccin, dat talrijke eiwitten bevat die afkomstig zijn uit de bacteriën die de ziekte veroorzaken, toonde bij de eerste reek van proeven op 150 baby’s al indrukwekkende resultaten.

De baby’s kregen drie dosissen toegediend, toen zij twee, vier en zes maanden waren, gevolgd door een boosterinjectie als de baby’s 1 jaar werden. Bij het onderzoek werd de immuniteit die het vaccin moet bieden, getest op drie varianten van meningitis B. Uit de resultaten bleek dat de bescherming die wordt geboden op de drie onderzoek periodes namelijk 89, 96, 85 procent bedroeg. Na de toediening van de boosterinjectie steeg de bescherming tot 93 en 100 procent. Dit zou een sleutelmoment zijn in de strijd om wereldwijd de ziekte te voorkomen. ( Hugo J. Lücke)

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>