Chiron21.be

weblog over gezondheid

Vaccinatie met antigen veelbelovend bij longkanker

21st May 2008

Vaccinatie met het MAGE-A3-antigen blijkt een veelbelovende therapie bij de meest voorkomende vorm van longkanker. Zoals bij chemotherapie beperkt de vaccinatie de kans op recidieven na chirurgie maar de bijwerkingen zijn heel wat milder voor de patiënt. Deze gegevens komen uit een studie onder leiding van professor Johan Van Steenkiste van de afdeling Pneumologie van K.U.Leuven/UZ Leuven.

De niet-kleincellig longcarcinoom is de meest voorkomende vorm van longkanker in ongeveer 80 procent van de gevallen. Deze vorm van longkanker is agressief met een hoge mortaliteit. Het klassiek gevolgd medisch schema is eerst chirurgie gevolgd met een chemo-therapeutische begeleiding om de kans op hervallen te verkleinen. De vaccinatie met een antigen lijkt nu een veelbelovend alternatief voor of een veelbelovende aanvulling bij chemotherapie.

Professor Van Steenkiste coördineerde een studie met 182 patiënten, die na hun operatie het antigen kregen of een placebo. Na een vervolgonderzoek van bijna vier jaren blijken zij die de vaccinatietherapie kregen minder kans op hervallen te hebben. De vaccinatietherapie toonde nog een voordeel in vergelijking met chemotherapie. De nevenverschijnselen waren minimaal een beperkte zich tot een koorts in de eerste 24 uren na de injectie. zodat de patiënten zich comfortabeler voelen tijdens de therapie.

Vaccinatietherapie lijkt daarom veel belovend voor lange-termijnbehandelingen, zeker bij oudere patiënten of personen die verzwakt zijn door de zware operatieve ingreep waarmede zij de tumor verwijderen. De MAGE-A3-vaccinatietherapie wordt nu verder in een wereldwijde studie getest om bevestiging van onze resultaten te krijgen, zegt professor Van Steenkiste. (Hugo J. Lücke)

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>